mandag 13. desember 2010

Sancta Lucia....
I dag har jeg vært i barnehagen på Lucia feiring, kjempe koseligt. De var så flinke de små til å synge å gikk så fint i lucia klærna sine. Fikk servert lussekatter og kaffe. En riktig hyggelig start på dagen:-)Men må innrømme at jeg ikke helt viste hva Lucia dagen sto for, så jeg måtte google det opp å lese om det...
Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.

Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.

Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.

I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.

Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge.Sancta Lucia
 
 
Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum.
Med et det suser
i alle tyste rom
aom vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia
Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

                                                         Ha en flott ettermiddag...

1 kommentar:

  1. Lucia dagen er god for både store og små. Hos oss blir den ikke markert som før. Minsten går i 5 klasse, og de er kun tilskuere til 1 og 2 klasse som lager lucia tog.
    Fint med en oppdatering av Lucia dagen, mye som går i glemmeboken med årene.
    Kos deg med dagen og god klem fra meg:)

    SvarSlett

Tusen takk for du legger igjen en liten hilsen...